Pratstund med Anders Leidzén på Anders Nytt och Antikt

0
Anders Leidzén driver Anders Nytt och Antikt på Strömsgatan 5 i Västerviks Centrum. I butiken finns det mesta jag förväntar mig att finna hos en antikhandlare. Och även en del saker jag inte trodde jag skulle få se igen. Till exempel en handvevad ”dubbelvisp” med gult plasthandtag som mamma vispade sockerkakssmeten med när jag växte upp på 70-talet.

Det är lätt att fångas av föremålen och de egna funderingarna i den här miljön 🙂 Men nu är jag ju egentligen på plats för att samla in material till Anders nya hemsida, och passar samtidigt på att ställa ett par frågor till Anders.

Anders Nytt och Antikt ligger inne på gården - Östra kyrkogatan 49D i Västervik

Anders Nytt och Antikt ligger i det gröna gårdshuset – Östra kyrkogatan 49D – Västerviks Centrum.


Vad gör du Anders?

– Jag köper och säljer begagnade saker. Bland annat åker jag runt på auktioner och handlar. Auktionerna håller mig samtidigt uppdaterad på vad som är populärt på marknaden. En stor del av sakerna får jag in från privatpersoner. Jag köper till exempel hela eller delar av bohag.

Varför gör du det?

– För att det är så roligt! Och så träffar man alltid på något ”nytt” gammalt. Ta till exempel den välbevarade gamla ogrässprutan jag fick in. En sådan i metall som man bär på ryggen. När jag sökte efter mer information om den visade det sig att den är ganska unik. Ett riktigt museiföremål faktiskt. Sprutan är en udda men fin inredningsdetalj för den rätte samlaren.

Ogrässpruta i metall - Anders Nytt och Antikt i Västervik

Ogrässpruta i metall

 

Hur började du och vad är det som gör att du fortsätter?

– Min syster stod på Tjusttorget live och sålde mina saker. Det blev till slut så mycket för henne att göra så hon tyckte att jag borde ta hand om det själv, säger Anders och skrattar.
– Nej men allvarligt talat, fortsätter han, jag har alltid varit intresserad av begagnat, och det ger så mycket att få träffa människor och tala om sakerna i sig. Varje föremål har sin egen historia. Det finns ofta många minnen förknippade med detaljer, designer eller föremål. Även de enklaste vardagsföremålen brukar ge trevliga möten och samtal.

Hur ser du på framtiden?

– I dagsläget har jag ju mitt ordinarie heltidsarbete kvar. Förhoppningen är att Anders Nytt & Antikt fortsätter växa som firman gjort det senaste året. Att kunna leva av verksamheten på sikt är mitt mål.


Vasen som Anders visar tog han med till Antikrundan 2014 i Nybro. Där fick han veta att den troligen är tillverkad av överbliven glasmassa. Det kan alltså vara så att glasblåsarna i hyttan experimenterat och lekt med design och färger. Även om designen är ganska vanlig så är mönstret antagligen desto mer slumpartat beroende på vilken glasmassa man haft tillgänglig för tillfället.

Anders med glasvas - Anders Nytt och Antikt i Västervik

Anders med glasvas – Anders Nytt och Antikt i Västervik

 

Anders Nytt och Antikt - Östra kyrkogatan 49D i Västervik
http://AndersNyttochAntikt.se/
Anders Nytt och Antikts sida här på Västervik.Nu
https://www.facebook.com/AndersNyttochAntikt


[wdfb_like_button]

Om författaren

Driver sajten "Västervik.Nu" genom egna företaget Mickes Internetverkstad. Bor på landet i Helgerum en bit utanför Västervik.

Comments are closed.